A május 1-i ünnepkörön úgy volt, hogy kint leszek ilyen játékokkal, de az eső elűzött. Ezt a kitelepülést jövőre szeretném pótolni. Addigis a 6 játék egy újabbal is bővült.

Ezeknek a játékoknak az elkészítéséről írok most, amik mindegyike hulladékból készült.

A legelső játék a színsor. Ennek az a lényege, hogy műanyag kupakokat gyűjtünk 6 féle színben. Mindegyik színből 4 darab kell, ahhoz, hogy 4-en lehessen játszani. Egy kartonlapra fel kell rajzolni a színeket egymás után, és az a cél, hogy az azon levő színsort hamarabb rakjuk ki. Aki a letöbb kartondarabot elviszi az nyer.


A második játék a színlabirintus, ami lényege, hogy ha húzunk két színt, azon a kettőón sorban kell átvezetni a kis mogyorót. Kartondobozból és WC papír gurigákból készült.

A harmadik játék a Kalaha, amit elkészíteni szintén könnyű, viszont játszani már bonyolultabb. A játékszabájt nem írom le, mert név alapján megkereshető.

Elkészítése: egy tojástartó tálcán levágunk egy 6X2-es részt. A két végére én bögrét tettem, és szívószálat használtam a kavicsok, göngyök helyett. (a szívószál csak azért környezetbarát, mert volt otthon, és úgyse használnám semmi másra).


A negyedik játék a Twister, amit nem kell soat magyaráznom. Biztos sok szülő készített már gyermekének. Maradék anyagból lehet kivágni a különböző színű korongokat. Ha akarjuk még egy rossz lepedőre is rá lehet varrni a korongokat.

Az ötödik játék a kartonlabirintus. Egy kartondoboz tetőre szerkesztettem rá az útvonalat a papírfonás alpján készült térelválasztóval.


A papírfonáshoz csíkokra kell vágni egy újságpapírt, majd hurkapálcára felsodorni őket, és a végén ragasztóval lezárni, majd a hurkapálcáról lehúzni.

A hatodik játék a Ki nevet a végén, vagy más néven és szabályokkal a Pachisi vagy Chaupar. Az utóbbi kettő a Ki nevet a végén indiai őse. Neten utánanézhető játékok. Ezt tulajdoönképpen egy rossz lepedőből készítettem, rárajzoltam a játékot. Bábúk gombok, mert azokból is egy csomó van otthon. Dobóközka helyett pedig hat festékcseppel két oldalúvá tett bab szolgált, mint az ősi játéknál. Ahány babszem a szines felével ált felfelé, annyit kell lépni.

 Az utolsó hetedik játék a Senet, aminek szabályát szintén lásd a Google-n.

Ezt nagyra készítettem el egy rossz, körökből álló lepedőből. Bábúk a WC-papír gurigák.

Ha tetszettek ezek a leírások, játékok, lesznek még ehhez hasonló DIY dolgok!