Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amikor a Környezetvédő Környeztrombolásra Kényszerül

Mindenem a környezet. Erre tettem fel az életemet. Van is néhány kisebb ilyen munkám, és önkéntes munkám. De azt tapsztalom ebből nem lehet megélni. (egyszer egy fél évig tudtam). Így hát mindig kell nézegetnem a munkákat. Nincs túl sok tapasztaltom, épp csak eltipegtem idáig az életben. Amikor az iskolámmal végeztem 2010-ben a gazdasági válság kellős közepe volt. Úgy érzem ez is hozzá járult rossz munkaerőpiaci helyzetemhez,

Szóval most betanított csomagolóként dolgozom egy gyárban. Itt az a feladat, hogy 3 db kapszulát kell betenni egy csomagba, amit aztán 40-es tálcákra pakolunk. 

Az emberek manapság egyszerűen csak bedobják ezt a 4 féle szert tartalmazó kapszulát a mosógépbe, ami agyon van csomagolava. 3 db egy tasakba, és a kapszulák pedig egyesével beburkolva. Sokkal környezetrombolóbb ez, mintha a mosóport raknánk a gépbe. És én egy óra alatt 2,5 tálcábval készítek, vagyis közel 100 csomagot. Egy nap a 8 óra alatt ez 800 csomag. Vagyunk vagy 20-an. Vagyis összesen napi több mint 10.000 csomagot készítünk, ebbe összesen 30.000 ezer kapszula van. Hetente az 150.000 ezer. Ennyi biztosan elfogy rövid idő alatt. És ez megy napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra.

Ilyenkor látja igazán az ember, hogy mennyire kilátástalan helyzet a bolygóért vívott harc.

Ilyenkor el is megy a kedvem az egésztől, és a jobb munkákat, önkéntes munkákat csak azért keresem, hogy jobban érezzem mgam. Esetleg hogy valkinek jobbá tegyem a napját.

Védekezési módnak pedig azt látom, hogy ne szüljek gyreket, aki a környezeti katasztrófák korára nőne fel.

0 Tovább

Vajon melyik a járható zöld út?

Sokat szoktam beszélgetni, és gondolkodni zöld témákról. Felmerült már sokminden ilyen téren. Pl, hogy mennyire is zöldek a környezetvédőnek kikiáltott megoldások. Itt az elktromos autó kérdése, melyről testvérem elolvasta, hogy németországban, ahol sok megújuló energia is van környezetszennyezőbb mint a benzines. Most akkor hogy is van ez? A napelemek is pl. meddig fognak működni? Mi lesz ha leélik élettartamukat? Veszélyes hulladékká válnak? Vagy felújítják őket, és nagyon sokáig fognak üzemleni? Létezik fenntartható felylődés? VAgy csak az életmódunk visszábbvágásával tudunk zöldebbek lenni? Kell húst ennünk? De mi fér bele még a fentartható életmódba? Mosógép, autó? VAgy egyáltalán az áram belfér? Vagy lesznek majd tiszta fúziós erőműveink, és a fejlődésé az út? És elfogunk jutni más kontinensre is CO2 kibocsátás nélkül? Esetleg túltoljuk a klímaváltozás miatti aggodalmunkat, és a megoldás a bolygómérnököknél lesz? Krétaport lövellünk a levegőbe, és visszaverjük a napsugárzás egy részét?  Vagy valmi hasonló? És mivan ha hiba csúszik a számításunkba, és a végén jégkorszakot csinálunk vele? Valaki azt mondja talán ha minden ország hozzánk hasonlóan gazdag lesz, akkor lesz majd megoldás. De elérhető ez? Hisz a mi gazdagságunk mások kizsákmányolásán alpul. Ha nem lesz ki olcsón előállítja a ruhát az senkinek se lesz majd ilyen olcsó: Stb. Milliónyi megválaszolatlan kérdés, aminek kifejlődését kíváncsian várom majd. De addig is mit tegyünk. Szabad 500 km-nél messzebbre utaznunk, és 200-naál, vagy akár 80-nál? VAgy mondjunk le a kirándulásokról, állattartásról és egyéb kényelmi dolgokról a környezetvédelem érdekében? Nektek mi a véleményetek?

0 Tovább

Egy jó környezetvédelmi gyakorlat

Mindig is zavart a wc-k-ben a sok-sok kéztörlő, ami egy pillantra szolgálatot téve már került is a szemetesben. Nemrég Brassóban kirándultunk a családommal, ahol a magyar Pilvax kávéházban egy jó példát láttunk eme probléma megoldására.

Nagyon sok törölköző volt kirakva, amit kéztörlés után a tárolóba lehetett dobni, és azt kimosva azok újra a forgalomba kerülhettek. Kis vendégszámú helyeken lehet ezt főleg megcsinálni.

0 Tovább

Sütő és muffinpapír nélkül

Nemrég érdeklődtem egy közösségben, hogy ki miként süt. Sokan mondták, hogy használnak sütőpapírt, muffinpapírt mert az egyszerűbb.

Keksz készítéshaz is én is használtam.

Bele sem gondolunk, hogy ezzel is a hulladékok számát növeljük.

Pedig elég egy tepsi kivajazás és kilisztezés és máris meg tudjuk úszni. Muffinhoz pedig elég megvenni egyszer egy szilikonos formát, és egyiket se kell alkalmaznunk.

0 Tovább

Rügyek és Gyökerek: A kezdeti bukdácsolástól a Minőségibb programokig

Amikor Jane Goodall könyvét olvastam, és informálódtam az ő általa életre hívott Rügyek és Gyökerek mozgalomról rögtön lelkes lettem, és beálltam a sorba önkénteskedni.

Kezdetekben a helyi rendezvényre terveztünk zöld standot környezetvédős játékokkal. Nem voltunk túl népszerűek és észrevehetőek. Épp csak látszott, hogy van egy pad, ahol van valami. Kinderes dobozokba raktunk szókirakót és volt rejtvényünk. Nem sokat tudtunk még arról, mi kell ahhoz, hogy oda is jöjjenek hozzánk. Azért mi jól éreztük magunkat. Voltak persze sikeresebb programjaink is. A túravezetés, vagy néha a társasjáték klubbok. A társasjáték klubok azért tartoznak a környezetvédelemhez, mert az volt az ideológiájuk, hogy itt megosztjuk egymással a dolgainkat, és kevesebb sajátot birtoklunk. Aztán végülis máshogy alkult, de a klubok a jó hangulatért meg lettek tartva.

Később többször tartottunk táskafestést. Ez mindig népszerű volt. Bár az itthoni Sajt és túrófesztiválosat nem én tartottam, mert akkor épp máshol laktam, dolgoztam. Végül a Rügyek és Gyökerek klubb meg is szűnt, de úgy tűnik csak azért, hogy egy év múlva újult erővel kapjon szárnyra. Most szervezzük a hétköznapi gyepmesteri telepi kutyákra ránéző és sétáltató csapatot. Hétvégén a kutyás egyesületnek már van csapata. És most tartottam táskafestést a Roma Közösségi házban. Ezt a helyet azért is tartottam fontosnak, mert sokszor azt látni, hogy a környezetvédelem csak a középosztály sajátja, de véleményem szerint ugyanúgy kell más osztályoknak is bekapcsolódnia a munkába.

0 Tovább

Zölden a kisvárosban

blogavatar

Ez a blog mindenféle zöld dolgokról szól. Tanácsokkal, hogy hogy lehet csinálni, főleg azon keresztül, ahogy én is csinálom.

Utolsó kommentek