Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zöld Könyvek

A következőkben környezeti témájú könyveket fogok bemutatni. Olyat ami nagy hatással volt rám, és olyat, ami egy tudományos munka, mely csak egy nehéz olvasmány volt, és olyat ami további olvasásra buzdít.

Életem első nagy hatású könyve a Jane Goodall:Nálatok vannak még állatok? című műve.

Ez a könyv az állatok megmentéséről szól. Vannak benne olyan történetek, amikor a vadonban már kihalt állatokat mentik meg sikereesen, olyanok amikor felfedeznek egy régi fajt, amiről már azthitték hogy kihalt és még sok hasonló. Vannak növényekről szóló részek, és a végén olyan általános leírások is, mely az írónó hálózatait mutatják be, mint például a Rügyek és Gyökerek program. A könyv olvasáésakor találkoztam először olyan szakmai dologgal, ami pozitív kicsengésű volt. Ez nagyon fontos, mert úgy érzem, a negatívak mindig elkedvtelenítenek, és el is távolítanak a környezeti gondoktól, és a pozitívak ösztönöznek cselekvésre. MElyek bemutatják a problémákat de az azzal kapcsolatos már elért sikereket is. Hisz így hisszük el, hogy van még remény.

A könyv azért is fontos számomra, mert általa kezdtem cselekvésbe, amely mind a természetet, mind az emberi világot érinti. Akkor hittem el, hogy én is tehetek valamit. Beleszerettem a Rügyek és Gyökerek programba, melynek részese szerettem volna lenni, és bár ez sose valósult meg, mert nem sikerült csapatot építenem, általa lettem önkéntes.

A második könyv Rachel Carson: Néma tavasz című könyve.

Ez egy nehéz szakmai olvasmány, ami számomra inkább mint sztakmatörténeti könyv érdekes. Az író a DDT és egyéb vegyi anyagok legfőképp madarakra gyakorolt hatását írja le. A madarakon kívül egyéb élőlények is megjelennek benne. Az iró munkája hatásáára tiltották be a DDT-t és más anyagokat is. a történetet megismerve, és még egy kicsit utánajárva pozitív szemléletet kaphatunk, mert sokminden pozítív történt a madarakkal az írást követően. Pl. Magyarországon is sok ragadozómadár szaporodott fel azóta.

A harmadik könyv: Bea Johnson: Zero Waste otthon:

Ez megint csak egy nagy hatású könyv. Ennek hatására kezdtem el ezt a blogot, és döntöttem el, hogy én is kísérletet teszek még környezettudatosabban élni. Bár mint írtam már nem lehet teljes a zöld életvitelem, hisz nem vezetek saját háztartást. De a vásárlásaimmal szavazok a világról. Így eldöntöttem, hogy újra megpróbálok felhagyni az állandó édességevéssel, hogy kísérletet teszek arra, tudok-e saját zacskóba kenyeret vásárolni, hogy alukövet használok dezodornak, hogy selejtezek ruháűkat, könyveket, dolgokat. Hogy levelet írok, annak érdekében, hogy csökkenjen a szórólapszemét, hogy megpróbálom csellel leszokatni szüleim az ásványvízről. Hogy mostanában nem veszek új ruhát magamnak, mert ami van az pont elég.Hogy nem veszek újságokat, inkább megnézem őket a könyvtárban és még sok hasonló. REmélem valami eredménye lesz.

A negyedik könyv Erdős László: Zöld Hósök

Itt embereket mutat be az író, akik sokat tettek a környezetért. Azt gondoltam ez is lelkesítő lesz, de nem annyira. Nagy sok területet mutatott be, és így egy egy témát nem lehetett túl hosszan tárgyalnia, és a pozitív tetteket se ismerjük meg ennyira.

Mivel Daien Fossyról és Jane goodallról sokat tudok, a róluk leírtakat elenyészőnek látom. De ezért sok emberről tudtam meg újakat is. És sok könyv elolvasására kaptam késztetést tőle, de ezek közül nem sokat olcastam el. Éz azok se voltak nagy hatásúak. Legközelebb ha könyves témáról jövök, majd azokat mutatom be.

2 Tovább

Könyvek

könyv környezetvédelem

Régen nem kapcsoltam a könyvek témáját a környzetvédelemhez, de nem is sokat olvastam. Amit mégis olvastam, az újonan vásárolt könyv volt. Viszont a játékos dolgokat mindig szerettem ezért a "veszíts el egy könyvet" olvasásnépszerűsítő programban részt vettem 2 könyvel. A mai olvasási, könyvbeszerzési szokásaimhoz sok úton való elindulás vezetett.

Első öko gondolatom ezzel kapcsolatban egy mára már általam is rossznak érzett ötlet volt. A cseréljünk könyvet akció, melynek lébyege az volt, hogy csináljunk könyvbörzét, ahol kölcsönadhatjuk egymásnak úgy a könyveineket, hogy kicserélünk egyet-egyet. És mivel mindkét félnek van a másiknál példánya, ezért biztosak lehetünk a visszacserélésben. Ez soha nem is valósult meg, de nem is baj, mert ma azt látom, hogy így nem biztos, hogy nekünkvaló könyvhöz jutottunk volna hozzá. És annyi féle módon juthatunk nekünk tetsző olvasnivalóhoz, hogy jobban megéri ezzel foglalkozni.

Találkoztam egy olyan módszerrrel, hogy a könyveinket tegyük le egy helyen közösségi könyvespolcokra, ahhonan a letevésért cserébe mi is hozzájuthatunk egyhez. Bár ez elég tetszetős módszer, mégis azt tapasztaltam, hogy ilyen polcokra sokszor azokat a könyveket rakják le az emberek, amiket talán kevésbé szeretnek. Amik régi, már nekik nem kellő könyvek.

Nincs így ez a rukkolán, ahova sok újszerű nem régi könyv is felkerül, mert itt azokért több pontot lehet szerezni. Ennek az a alényege, hogy mindenki bejelölhati, hogy mely könyvekre vágyik, és ha valaki olyan könyvet rukkol, vagyis felajánl, akkor a rendszer szól. Ezekre a könyvekre licitálni lehet a pontjainkért cserébe, amiket a mi közzétett könyveinkért kapunk. A legtöbbet licitáló kapja a könyvet. És megkapja azt a pontösszeget, amiért elvitték a könyvét. Átlagosan 3 napig van fent egy-egy könyv. Akkor autómatikusan a legtöbbet licitáló viszi el. Sok részlete van ennek még, de azt a honlapon fel lehet fedezni. Viszont így se ingyenesek tulajdonképpen a könyvek, mert a felajánlónak kell álnia  a postaköltséget.Mégis ez egy jó mód, hogy egy-egy példány többször olvasott legyen. 

könyv környezetvédelem

Nemrég tallkoztam egy újabb módszerrel, amit az antikvárium.hu hirdetett. Annak az a lényege, hogy ha valaki könyvet szeretne vásárolni, megnézheti, hogy nincs-e olyan könyve, amit valaki előjegyzett, vagyis vár. Ha a mi vásárlásunkért cserébe beadunk egy ilyen könyvet, akár még a postaköltséget is megúszhatjuk. 

Persze könyvet olvasni nem csak sajátot lehet, de a könyvtárazást senkinek se kell reklámozni. Esetleg csak azt, hogy ott is vannak a legmodernebb egy két éve kijött könyvek közül is, amit én nem gondoltam az előtt, hogy rendszeres könyvtárba járó lettem volna.

A rukkola és az antikvárium.hu linkjei:

https://rukkola.hu/szalon

https://www.antikvarium.hu/

0 Tovább

Zölden a kisvárosban

blogavatar

Ez a blog mindenféle zöld dolgokról szól. Tanácsokkal, hogy hogy lehet csinálni, főleg azon keresztül, ahogy én is csinálom.

Legfrissebb bejegyzések

2019.06.30.
2019.06.04.

Utolsó kommentek