Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vidd a sajátodat!

Nagy pozítívumok értek most. A szüleim is zöldülnek. Azt mondték nem vesznek egy darabig ásványvizet. És volt egy ötteltük a fagyizáshoz. Mivel ők nem szeretik tölcsérbe kérni úgy mantünk el, hogy vittünk műanyagedényt, mert ott nem lehet üvgbe kapni. Így nem termeltünk szemetet egy egyszer használatos sétáló tál okán. A fagyizós készséges volt, nem lepődött meg rajta, és nem is akadékoskodott. Mindenféle dolgot lehetne ilyenbe kipróbálni. Pl. cukrászdába saját edénybe kérni, fesztiválon a koktélt kidobós pohár helyett sajátba stb.

Innen jön az én kenyeres tervem is, hogy saját zacskóba kérjem.

0 Tovább

Zöld Könyvek

A következőkben környezeti témájú könyveket fogok bemutatni. Olyat ami nagy hatással volt rám, és olyat, ami egy tudományos munka, mely csak egy nehéz olvasmány volt, és olyat ami további olvasásra buzdít.

Életem első nagy hatású könyve a Jane Goodall:Nálatok vannak még állatok? című műve.

Ez a könyv az állatok megmentéséről szól. Vannak benne olyan történetek, amikor a vadonban már kihalt állatokat mentik meg sikereesen, olyanok amikor felfedeznek egy régi fajt, amiről már azthitték hogy kihalt és még sok hasonló. Vannak növényekről szóló részek, és a végén olyan általános leírások is, mely az írónó hálózatait mutatják be, mint például a Rügyek és Gyökerek program. A könyv olvasáésakor találkoztam először olyan szakmai dologgal, ami pozitív kicsengésű volt. Ez nagyon fontos, mert úgy érzem, a negatívak mindig elkedvtelenítenek, és el is távolítanak a környezeti gondoktól, és a pozitívak ösztönöznek cselekvésre. MElyek bemutatják a problémákat de az azzal kapcsolatos már elért sikereket is. Hisz így hisszük el, hogy van még remény.

A könyv azért is fontos számomra, mert általa kezdtem cselekvésbe, amely mind a természetet, mind az emberi világot érinti. Akkor hittem el, hogy én is tehetek valamit. Beleszerettem a Rügyek és Gyökerek programba, melynek részese szerettem volna lenni, és bár ez sose valósult meg, mert nem sikerült csapatot építenem, általa lettem önkéntes.

A második könyv Rachel Carson: Néma tavasz című könyve.

Ez egy nehéz szakmai olvasmány, ami számomra inkább mint sztakmatörténeti könyv érdekes. Az író a DDT és egyéb vegyi anyagok legfőképp madarakra gyakorolt hatását írja le. A madarakon kívül egyéb élőlények is megjelennek benne. Az iró munkája hatásáára tiltották be a DDT-t és más anyagokat is. a történetet megismerve, és még egy kicsit utánajárva pozitív szemléletet kaphatunk, mert sokminden pozítív történt a madarakkal az írást követően. Pl. Magyarországon is sok ragadozómadár szaporodott fel azóta.

A harmadik könyv: Bea Johnson: Zero Waste otthon:

Ez megint csak egy nagy hatású könyv. Ennek hatására kezdtem el ezt a blogot, és döntöttem el, hogy én is kísérletet teszek még környezettudatosabban élni. Bár mint írtam már nem lehet teljes a zöld életvitelem, hisz nem vezetek saját háztartást. De a vásárlásaimmal szavazok a világról. Így eldöntöttem, hogy újra megpróbálok felhagyni az állandó édességevéssel, hogy kísérletet teszek arra, tudok-e saját zacskóba kenyeret vásárolni, hogy alukövet használok dezodornak, hogy selejtezek ruháűkat, könyveket, dolgokat. Hogy levelet írok, annak érdekében, hogy csökkenjen a szórólapszemét, hogy megpróbálom csellel leszokatni szüleim az ásványvízről. Hogy mostanában nem veszek új ruhát magamnak, mert ami van az pont elég.Hogy nem veszek újságokat, inkább megnézem őket a könyvtárban és még sok hasonló. REmélem valami eredménye lesz.

A negyedik könyv Erdős László: Zöld Hósök

Itt embereket mutat be az író, akik sokat tettek a környezetért. Azt gondoltam ez is lelkesítő lesz, de nem annyira. Nagy sok területet mutatott be, és így egy egy témát nem lehetett túl hosszan tárgyalnia, és a pozitív tetteket se ismerjük meg ennyira.

Mivel Daien Fossyról és Jane goodallról sokat tudok, a róluk leírtakat elenyészőnek látom. De ezért sok emberről tudtam meg újakat is. És sok könyv elolvasására kaptam késztetést tőle, de ezek közül nem sokat olcastam el. Éz azok se voltak nagy hatásúak. Legközelebb ha könyves témáról jövök, majd azokat mutatom be.

2 Tovább

ZÖLD DIY - Naptárból Ajándékdoboz

A következőkben egy "hulladékból" termék kézműves technikát mutatok be.

Kipróbáltam már gyerekekkel foglalkozást tartva, és szokták élvezni az elkészítését. Még általános iskolás koromban tanultam a dobozkészítést papírból. Felnőttként sokat kísérleteztem vele, hogy miképp lehetne mutatósan csinálni. Próbáltam újságpapírból is, az nem lett szép. Viszont a régi falinaptárakból mutatós ajándékdobozt lehet csinálni a következőképpen.

Méretre vagyis négyzet alakúra vágunk két oldalt.

környezetvédelem DIY kézműves hulladék újrahsznosítás

Ezután félbehajtjuk a következőképp:

környezetvédelem DIY kézműves hulladék újrahsznosítás

Után behajtogatjuk úgy, hogy a téglalap sarkát megfogjuk és behajtjuk a felezővonalig két szemben levő oldalról. MAjd újra a felezővonalaig.

Ez így néz ki:

környezetvédelem DIY kézműves hulladék újrahsznosítás

A fenti hajtásokat megismételjük a másik oldalról is.

0 Tovább

Zöld tervek

Az elmúlt 3-4 napban nem csináltam különösebb dolgot a környezetvédelem érdekében, és nem is akartam újra DIY cikket írni. Így egy kicsit gondban voltam, hogy miről írjak.

Ezért olvasgattam a Zero Waste (nulla hulladék) könyvet, a jegyzeteimet néztem, kicsit utánajártam a neten és tervezgettem.

A Zero Waste jegyzetembe benne volt a lézres szőrtelenítés, aminek utánanéztem. Azért volt a könyvben, mert így nem kell eszközt és egyebeket használni hiozzá. Nem lenne rossz megcsináltatni, mert megszabadítani gondoktól, de túl drága, és azért a hulladékcsökkentés miatt ez már tényleg méregzöld, keményutas dolog még nekem is úgy, hogy én is méregzöld vagyok.

Szintén a Zero Waste könyvben olvastam, a dezodor helyett az alukőt vagy a kristálydezodort. Utánanéztem, de csak a kristálydezodor név alatt találtam róla valamit, és azt is dezodoros dobozba árulták. Vagyis nulla hulladékcsökkentést jelentett volna. De ott az is le volt írva, hogy ez a timsó. Így már találtam tömbbe is direkt dezodornak valót. Úgy gondoltam rendelek egyet és kipróbálom.

Elgondolkodtam még azon, hogy a ruháimat át kellene néznem, hogy szelektáljak, valmaint azon gondolkodtam, hogy anyáékat mi módon tudnám az ásványvíz mentességre rászokatni. Talán a műanyag egészségtelenségére hivatkozva? Mindig nagy bajban vagyok velük, mert őket nem érdekli a környezetvédelem, nem hisznek a globális felmelegedés problémásságában, sőtt sokszor zöldellenesek is. Én pedig egy háztartásban élek velük. ÉS ebben a házztartásban ők diktálják a dolgokat. Hogy mit veszünk, mit eszünk, hogyan élünk stb.

A másik amit ki szeretnék próbálni, hogy a kenyeret saját zacskóba kéném. Mert rájöttem, hogy ez egy tök felesleges hulladékforrás. Ha 3 naponta veszünk kenyeret, egy évben akkor is közel 100 zacskót veszünk, ami nem kis mennyiség. Remélem ezt a kísérletezést, hogy néhány helyen kipróbálhassam, hogy adnak e így kenyeret rá tudom venni anyáékat. Mert az egyik helyen azt megtapasztaltam, hogy a tupperes edénybe nem adtak péksütit, mert hogy az úgy nem megfelelő élelmiszerbiztonságilag.

Nálatok hogy megy ez? Tudtok valamit a timsóról, hogy az egészségileg milyen lehet dezodorként? Mi a véleményetek a kenyereszacskókról? ÉS tudtok tippeket erra, hogy bizonyos dolgokban hogy lehet környezetbaráttá tenni a szüleimet, hogy valami más mögé bújtassam a dolgokat?

0 Tovább

Újrahasznosított játékok

A május 1-i ünnepkörön úgy volt, hogy kint leszek ilyen játékokkal, de az eső elűzött. Ezt a kitelepülést jövőre szeretném pótolni. Addigis a 6 játék egy újabbal is bővült.

Ezeknek a játékoknak az elkészítéséről írok most, amik mindegyike hulladékból készült.

A legelső játék a színsor. Ennek az a lényege, hogy műanyag kupakokat gyűjtünk 6 féle színben. Mindegyik színből 4 darab kell, ahhoz, hogy 4-en lehessen játszani. Egy kartonlapra fel kell rajzolni a színeket egymás után, és az a cél, hogy az azon levő színsort hamarabb rakjuk ki. Aki a letöbb kartondarabot elviszi az nyer.


A második játék a színlabirintus, ami lényege, hogy ha húzunk két színt, azon a kettőón sorban kell átvezetni a kis mogyorót. Kartondobozból és WC papír gurigákból készült.

A harmadik játék a Kalaha, amit elkészíteni szintén könnyű, viszont játszani már bonyolultabb. A játékszabájt nem írom le, mert név alapján megkereshető.

Elkészítése: egy tojástartó tálcán levágunk egy 6X2-es részt. A két végére én bögrét tettem, és szívószálat használtam a kavicsok, göngyök helyett. (a szívószál csak azért környezetbarát, mert volt otthon, és úgyse használnám semmi másra).


A negyedik játék a Twister, amit nem kell soat magyaráznom. Biztos sok szülő készített már gyermekének. Maradék anyagból lehet kivágni a különböző színű korongokat. Ha akarjuk még egy rossz lepedőre is rá lehet varrni a korongokat.

Az ötödik játék a kartonlabirintus. Egy kartondoboz tetőre szerkesztettem rá az útvonalat a papírfonás alpján készült térelválasztóval.


A papírfonáshoz csíkokra kell vágni egy újságpapírt, majd hurkapálcára felsodorni őket, és a végén ragasztóval lezárni, majd a hurkapálcáról lehúzni.

A hatodik játék a Ki nevet a végén, vagy más néven és szabályokkal a Pachisi vagy Chaupar. Az utóbbi kettő a Ki nevet a végén indiai őse. Neten utánanézhető játékok. Ezt tulajdoönképpen egy rossz lepedőből készítettem, rárajzoltam a játékot. Bábúk gombok, mert azokból is egy csomó van otthon. Dobóközka helyett pedig hat festékcseppel két oldalúvá tett bab szolgált, mint az ősi játéknál. Ahány babszem a szines felével ált felfelé, annyit kell lépni.

 Az utolsó hetedik játék a Senet, aminek szabályát szintén lásd a Google-n.

Ezt nagyra készítettem el egy rossz, körökből álló lepedőből. Bábúk a WC-papír gurigák.

Ha tetszettek ezek a leírások, játékok, lesznek még ehhez hasonló DIY dolgok!

0 Tovább
«
12

Zölden a kisvárosban

blogavatar

Ez a blog mindenféle zöld dolgokról szól. Tanácsokkal, hogy hogy lehet csinálni, főleg azon keresztül, ahogy én is csinálom.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek